Hem    Om oss    Historisk europeisk stridskonst    Praktisk information    Texter och länkar    Vasaslaget    Forum

 

Plats    Schema    Anmälan    FAQ     Deltagarlista    Om eventet     Turnering

 

 

Vad är Vasaslaget?

 

 

Vasalaget är ett HEMA-event som vi i UHFS organiserar och är tänkt att bli ett årligt återkommande arrangemang. Idén med detta event är att vi skall ge HEMA-Sverige ett litet ljus i vintermörkret, vi träffas under en helg i Mars för att träna, sparras, prata skit, umgås och ha kul. Instruktörerna under helgen är HEMA-utövare från olika föreningar runt om i Sverige som känner att dom har något att dela med sig utav till oss andra.

 

Eventen vi organiserat tidigare år har varit mycket omtyckt just pga. den avslappnade och sköna stämningen bland deltagarna.

 

Välkomna till östkustens trevligaste HEMA-event!

// UHFS

 

 

Varför Vasaslaget?

 


 

Vissa tycker det är roligt att på vårkanten skida i Gustav Vasas fotspår. Med frost i skäggen och snor rinnande ned för överläppen så sliter de oförtrutet vidare, skär efter skär, backe efter backe, mil efter mil. Även om vi i UHFS också tycker om blåbärssoppa så tycker vi att stavar i händerna kan användas till mer roliga saker än att staka sig fram bakom en skoter. Därför har vi skapat Vasaslaget där vi bjuder sveriges alla trevliga HEMA-fäktare till Uppsala för en helg full av träning, sparring, svett och skratt i bekväm inomhusmiljö.

Att vi valt namnet Vasaslaget till eventet har främst att göra med att vi vill belysa en annan av Gustav Vasas bedrifter som är betydligt mindre känd än skidloppet, nämligen att han skapade Sveriges äldst belagda Fäktskola vid sitt hov. Överhuvudtaget är 1500-talet den tid då fäktkonsten bättre börjar kunna beläggas i Sverige, och Gustav Vasas söner, däribland vår egen geniala men rätt galne renässansfurste Erik XIV, tränades tidigt i fäktkonst i fäktskolan. 1500-talet är också de tyska landskektarnas tid i Sverige och dessas närvaro var en viktig resurs för Gustav Vasas maktutövande . Det har också lagts fram teorier om att den anonyma mästaren som drev fäktskolan var en av kung Gustavs inhyrda landsknektar.

Här i Uppsala så kan vi bl.a. ståta med Gustav Vasas långsvärd i Domkyrkans skattkammare, men staden knyts också till Vasaätten genom deras kröningar och efterföljande ståtliga tornerspel bakom slottet, där meléer - strid till fots - var ett viktigt inslag. En mörkare, men också relevant, passage i Uppsala historia är då danska trupper besegrade en svensk bondehär i det sk Långfredagsslaget år 1520. Vid utgrävningar så har man i en massgrav strax nedanför Uppsala slott, kunnat konstatera flera skallar med spår av svärdshugg och andra närstridsvapen.

 

Lägg ihop Vasaloppet, Vasaätten och Långfredagsslaget och voila! Vasaslaget!